Verschillen zijn er om te vieren
“Zit je niet op je plek, dan heb je allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt. Kan je je talenten inzetten, dan kan je allemaal een zeer gewaardeerde collega zijn.”
Hij noemde me een bedrijfsrisico
15 okt 2010, ik zit achter mijn bureau een beetje naar buiten te staren. Eigenlijk wil ik schrijven ‘zat ik me boos af te vragen wat me in hemelsnaam was overkomen’. Maar zo was het niet. Het was meer een gelaten ‘Zo gaat dat dus’.
Even daarvoor had ik een gesprek met mijn leidinggevende. Hij noemde me een bedrijfsrisico. Ik mocht geen cursus meer volgen en ik moest gaan nadenken over mijn carrière binnen de dienst of daarbuiten. Ik had hem zojuist verteld dat ik ADD heb.
Zelf was ik wel blij met die drie letters, ik begreep eindelijk waarom mijn leven zo liep als het gegaan was. Waarom ik zoveel moeite had om andere te vertellen wat er in mijn hoofd zat/omging. Het leek me handig voor mijn leidinggevende om te weten.
Ik heb veel over ‘het’ gesprek nagedacht. Ik had het beter kunnen voorbereiden, ik had een negatieve reactie kunnen verwachten, ik had…. Nou je kent het vast hoe het in ons hoofd gaat. Maar…. En! Mijn leidinggevende had heel anders moeten reageren!
Ik kan mezelf wel vinden in de term neurodivers
Het gesprek is een soort keerpunt in mijn leven. Ik ging ten eerste heel veel lezen over die drie letters. Ik begreep mezelf steeds beter…. Ook waarom het gesprek zo ging als het gegaan was. Maar zoals een echte ADD-er betaamt, ging ik nog veel meer lezen over van alles en nog wat, wat eventueel met ADD te maken zou kunnen hebben of anders met mezelf.
Al lezende kwam ik erachter dat ik me ook Beelddenker- of Conceptueel denker zou kunnen noemen en dat ik hoog sensitief ben. En zo nog meer.
Ik kan mezelf wel vinden in de term neurodivers. Ik herkende veel uit de beschrijving van ADD (maar niet alles) en ik herkende dingen uit de andere beschrijvingen (ASS, depressie, trauma, Bi-polair)… De labeltjes uit de DSM kennen veel overlap. En misschien wel daardoor krijgen heel veel mensen een dubbele diagnose (en ook wel een misdiagnose). Hoe nuttig is dat dan allemaal?
Mij kan je dus ergens in het neurodiverse-spectrum vinden net als alle andere mensen.
In april 2014 zette ik een intranetwebsite online
Na het gesprek met die leidinggevende kwamen er veel mensen met een stempeltje op mijn pad. Ze noemden me oerstom ‘dat vertel je toch niet’….. Of ze noemden me heel moedig, omdat ik het verteld had.
Ik bleef kleine stapjes zetten op dit pad, zo ik ging presentaties geven en op een sociaal innovatie event tuigde ik een project op over het delen van kennis en kunde omtrent de omgang met ADD-ers.
In april 2014 zette ik een intranetwebsite online. Dit deed ik als eindopdracht van een cursus die ik bij Samen Sterk zonder Stigma volgde. Zij zochten (werk)ambassadeurs. Op de website worden persoonlijke verhalen gedeeld en is heel veel informatie te vinden over allerlei psychische kwetsbaarheden. Ik had er ook wel een boodschap met Vier de Verschillen:
‘Een werkomgeving waar begrip is voor mensen met een kwetsbaarheid (psychisch of lichamelijk), waar je jezelf kunt zijn en mag zijn en waar acceptatie is van de verschillen.’
Zit je niet op je plek, dan heb je allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt. Kan je je talenten inzetten, dan kan je allemaal een zeer gewaarde collega zijn. Maar hoe vertel je die boodschap? Of beter gezegd ik, ik sta niet zo graag op een podium. Ik had iemand nodig om me daarbij te helpen. Gelukkig was die snel gevonden!
Het netwerk: Vier de verschillen
Een jaar na de website was daar de eerste Vier de Verschillen dag. Een dag om informatie te verspreiden. Maar ook een dag die leidde tot meer verbinding en begrip. Aan het eind van de dag werd ik aangeschoten door iemand die zei: ‘vandaag voor het eerste gevoeld hoe het is om totaal geaccepteerd te zijn’. De bedoeling van Vier de verschillen in een notendop.
Inmiddels is het netwerk enorm gegroeid. Er zijn inmiddels 24 sub-community’s. Niet meer alleen psychisch. Zo is er ook een groep Auditief, Visueel, NAH en zijn er ook bijeenkomsten in het kader van Obesitas, Derde cultuur Kind en de Overgang.
De community’s worden geleid door iemand met ervaringskennis, die dus zelf weet hoe het is om met NAH of ADD of Epilepsie bij de dienst te werken.
Voor en door de community worden om de zoveel tijd bijeenkomsten georganiseerd voor gelijkgestemden. Naast deze bijeenkomsten doen we veel om een brug te slaan met de collega’s om ons heen.
Dit stuk is geschreven door Jan Anne Kalkhoven: initiatiefnemer van www.vierdeverschillen.nl en gecertificeerd ervaringsdeskundige. Meer van Jan Anne lezen? Volg hem op Linkedin.